Wysiewanie warzyw jesienią jest najlepszym sposobem na uzyskanie plonów wiosną. Rośliny odporne na mróz możemy sadzić we wrześniu, październiku i listopadzie. Wysiane w tym czasie warzywa już wczesną wiosną będą gotowe do zbiorów.
Już w pierwszej połowie września do sadzenia nadają się mrozoodporne odmiany rzodkiewek, czosnku, sałaty, buraków liściowych. Trochę później, czyli w październiku i listopadzie możemy zasiać cebulę, szpinak, koper i pietruszkę.
Warzywa sadzone o tej porze powinny być umieszczanie w dobrze nasłonecznionych miejscach. Gleba powinna być bogata w składniki naturalne, żyzna i dokładnie oczyszczona ze wszystkich chwastów. W okresie zaraz po sadzeniu należy pamiętać o dość intensywnym podlewaniu sadzonek. Dzięki temu nasiona szybciej wykiełkują, a sadzonki szybko ukorzenią.
Również jesienią można rozmnażać oraz rozsadzać niektóre gatunki odpornych na mróz roślin wegetatywnych, jak np. rabarbar. Roślinę dzielimy na części za pomocą ostrego narzędzia, a następnie przesadzamy do wcześniej przygotowanych doniczek z ziemią. Każda z sadzonek powinna zawierać choć kilka młodych pączków, które umożliwią jej dalszy rozwój pędów. Pamięć należy również, iż świeżo w kopane do gleby części rośliny macierzystej powinny być regularnie i obficie podlewane.
Podczas wysiewu należy zwrócić uwagę na to, by stosować większe zagęszczenie nasion i sadzonek, bowiem nie wszystkie z nich wytrzymają niskie temperatury i zmienne warunki atmosferyczne.
Cebula – do sadzenia najlepiej będą nadawały się cebulki o średnicy przekraczającej 2 cm. Sadzimy je w odległości około dwudziestu centymetrów.
Czosnek – to czy czosnek wysiew czosnku będzie udany, w dużym stopniu zależy od rodzaju gleby. Musi być ona jak najbardziej spulchniona, wyrównana i użyźniona. Z kolei ząbki należy umieszczać w odległości około 5-6 cm od siebie.
Marchew – nasiona marchwi sadzimy zdecydowanie gęściej, aniżeli ma to miejsce w czasie wiosennego wysiewu warzywa. Aby zapewnić roślinie odpowiednie warunki, należy przykryć je przed zimą cienką warstwą słomy.
Leave a Reply