Zielone zakątki w restauracji

Zielone zakątki w restauracji

Przyjemnie, gdy restauracja z uwielbianym przez nas menu, może zaoferować swym gościom zielony ogródek letni. Przemyślnie skomponowany, kwiatami i pnączami suto dekorowany.

Podpowiadamy, jak uatrakcyjnić nasze zielone zakątki, by ładnie wpisywały się w nie krzesełka, stoliki, restauracyjne parasolki.

Jedną z opcji jest ogród impresjonistyczny, wyglądający niczym wizja Moneta. Pergola z efektywnie wijąca się glicynią chińską (charakteryzuje się biały kwiatami, strzelistymi pąkami naparstnicy, obwódkami z bukszpanu) gwarantuje subtelną grę świateł w ogrodzie, a wszelkiej zieleni dookoła nadaje atrakcyjną trójwymiarowość. Soczysta barwa, łagodny zapach. Nic tylko wstawić leżaki pod pnącza i zaprosić naszych gości na sjestę po sutym posiłku.

Druga koncepcja to opcja sensualna, bo nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze oszałamiająco pachnie – glicynia najlepiej prezentuje się w maju i czerwcu, gdy ozdabiają ją liczne – biało – fioletowo – różowe, niebieskoliliowe – kwiatostany. Roślina osiąga wielkość kilkunastu metrów, wymaga więc licznych podpórek oraz żyznej ziemi. Pamiętajmy, by nie przelać sadzonek, bo glicynie łatwo ulegają procesom gnilnym. Za to puszczone na południowej ścianie budynku, wyrośnie obficie, tworząc ogrodowe zacisze. Idealny projekt dla dużej restauracji!

Altana plus ławki ogrodowe wymagają właściwej oprawy kwietnej – by opleść drewniane rusztowania wybierzmy różę Blush Noisette, która od czerwca do połowy sierpnia wypuści tysiące drobniutkich  kwiatuszków. Romantyczny wygląd – gwarantowany. Wasz lokal stanie się idealnym miejscem na randki lub na celebrowanie różnorodnych rocznic. Dla bezpieczeństwa młodszych gośćmi, posadźmy odmiany bezkolcowe: Handel (biało-różowa różyczka), różowa Flammentanz, Golden Showers czy biała, subtelna Lykkefund.

W trosce o dzieci klientów, a właściwie o zapewnienie im należytej dawki rozrywki, gdy rodzice zechcą wyciszyć się przy kawie czy gorącej strawie, zamontujmy w ogrodzie huśtawki i drabinki. Słupki służące do ich zainstalowania oplećmy bluszczem – jego liście będą zielone również w zimie, a odporność na zmienną temperaturę czy na rodzaj zastosowanych gleb, jest naprawdę duża. Przemarznięte pędy przycinamy – odrosną w ciągu dwóch lat. Bluszcz lubi zasilanie nawozem dla roślin o ozdobnych liściach, A Wasi Goście polubią zielony ogródek, który oferuje Wasza restauracja.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *